Belangrijke informatie betreffende zendfrequenties

Informatie over de regelgeving en eventuele veranderingen hiervan, voor draadloze microfoons en In-Ear systemen.

Draadloze microfoons en In-Ear systemen mogen in Nederland vergunning vrij worden gebruikt in de volgende frequentiegebieden:

VHF 195 <-> 201 MHz Oude frequentieband, geen nieuwe producten meer beschikbaar
UHF 470 <-> 862 MHz Omroepband met uitzondering van 608 <-> 814 (radioastronomie)
  863 <-> 868 MHz Geharmoniseerde Europese band, max. vermogen 10 mW
  1785 <-> 1800 MHz Hogere frequentie met specifieke toepassing

Dit jaar is de regelgeving voor het gebruik van draadloze microfoon en In-Ear systemen veranderd. 

Van de frequentieband van 470 tot 862 MHz zijn de bovenste 72 MHz door de staat verkocht voor gebruik van mobile services (4G LTE) vanaf februari 2013

Wij houden de band van 470 tot 790 MHz (TV kanaal 21 t/m 60) met uitzondering van 608 tot 614 MHz (TV kanaal 38, radioastronomie) over in deze band zijn ook de DVB-T (Digitale TV, Digitenne) zenders actief met een hogere dichtheid omdat ook zij uit de frequenties boven 790 MHz moesten verhuizen. Het actiever van het 4G LTE systeem zal in de loop van 2013 geleidelijk plaatsvinden te beginnen bij de Randstad. Het is draadloze microfoon & IEM gebruikers toegestaan de band boven 790 MHz te blijven gebruiken tot 2015 echter de kans op storing is erg groot waardoor wij het gebruik voor professionele toepassingen afraden.

Digitale TV kanalen (DVB-T) zijn verschoven. De door ons gepubliceerde Frequentiematrix is een update van 1 februari 2013. Wij raden iedereen aan deze te downloaden via de link op deze pagina.

Ter vervanging van het oude “microfoonkanaal” 806 <-> 814 MHz (TV kanaal 63) dat is komen te vervallen is overeengekomen dat het gebied van 606 <-> 638 MHz (TV kanalen 39 t/m 41) zo veel mogelijk vrij gehouden wordt van Digitale TV, echter dit houdt niet in dat dit gebied in heel Nederland vrij is van digitale TV maar dat minimaal op elke locatie in Nederland 8 MHZ (1 TV kanaal) beschikbaar is.
Duplex Center Gap

Tussen de up-link en down-link van de door mobile service gebruikte LTE techniek wordt een frequentiegebied vrij gehouden dit “Duplex center gap” (823 <-> 832 MHz TV kanaal 65) overweegt de overheid vrij te geven voor draadloze microfoons en In-Ear systemen echter het feit dat mobile service dit gebied niet gebruikt vanwege storing tussen up-link en down-link geeft geen vertrouwen in het gebruik voor draadloze microfoon en In-Ear systemen met maar max. 50 mW zendvermogen.

Wij adviseren dit gebied niet te gebruiken voor professioneel gebruik en eventueel uitsluitend te gebruiken voor verbindingen met zeer geringe afstand tussen de zender en ontvanger.
Beschikbaarheid van TV Kanalen voor gebruik draadloze microfoons en in-ear monitor systemen
SHURE SERVICE & SUPPORT

+31 (0) 345 538888

Frequentie overzicht

Frequentie overzicht van Shure Draadloze systemen en In-ear monitoring systemen.

Klik hier om te downloaden

DOWNLOAD: BROCHURE DRAADLOZE SYSTEMEN

Bezoek LosingYourVoice.nl en download de gratis brochure voor draadloze microfoon & In-ear techniek.

 

Wireless Mastered Seminars

Meer leren over draadloze systemen?

Bezoek dan één van onze gratis Shure Audio Institute seminars voor een diepgaande kijk in RF-technologie en hands-on training met toonaangevende draadloze producten van Shure.

Bekijke data

Wireless Workbench 6 Forum

ww6-thumb

Het Wireless Workbench 6 Beta forum is een platform met informatie over:

  • Downloads en updates
  • Nieuws over software en firmware releases
  • Tutorial en Help content
  • Community discussies

Bezoek het WW6 Forum